1956-ra emlékezett Székesfehérvár

1956-ra emlékezett Székesfehérvár

Csendes koszorúzással, majd a Mi, Józsefesek című utcaszínházi előadással emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójára Székesfehérvár városa október 23-án. A város és Fejér vármegye vezetői, képviselői hagyományosan a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél helyezték el a koszorúikat. Ezután a Városház téren folytatódtak az események.

A Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél a történelmi zászlók bevonulását követően kezdődött a koszorúzás. Közösen helyezte el az emlékezés virágait Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, dr. Tanárki Gábor, Fejér vármegye főispánja, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester. A székesfehérvári gazdakör képviseletében Horváth Miklós Csaba, Varga Imre Gábor és Radics József helyezett el koszorút.

A város hagyományaihoz hűen idén is fiatalok idézték meg a forradalom sorsfordító napjait és a székesfehérvári eseményeket, azokat a személyeket, akik életüket adták a szabadságért és azokat a jelentős helyeket, ahol ma is nap mint nap járunk, mint például a Városház tér, amely fontos helyszíne volt a szabadságharcnak.

Idén a Ciszterci Szent István Gimnázium, az egykori József Attila Gimnázium diákjainak szemszögéből nézve elevenedtek meg az események, innen az előadás címe: Mi, Józsefesek. A néhai fiatalok mai utódai, a Fejér Holló Diákszínpad tagjai játszották el és élték újra az ’56-os történéseket.

2023.10.23.