Bemutatkozó

Varga Imre István

Több generációra visszamenőleg gazdálkodó családban nőttem fel. A tradíció az erőszakos kollektivizálás miatt néhány évtizedre megszakadt. Édesapám azonban ismét földet vásárolt Székesfehérvár környékén a kárpótlási jegyeken. Ő indította újra a családi gazdaságot, ami már gyerekként is a mindennapjaim része volt, de aktívan a 2000. évtől kapcsolódtam be a tevékenységekbe. 

Főleg szántóföldi növénytermesztésre specializálódtunk. Búzát, kukoricát, árpát, napraforgót, repcét vetünk, termesztünk. A szükséges munkákat magunk végezzük, így traktorban dolgozó gazdaként magam is megtapasztalom a mezőgazdasági munka kihívásait, valamint a szépségeit és sikereit egyaránt. A gyakorlati tapasztalataimat a mezőgazdasági mérnök képzés ismeretanyagával bővítettem ki, ami rálátást ad az agrárium további területeire. 

2002. november 6-tól végzek önállóan mezőgazdasági vállalkozói tevékenységet őstermelőként. Mikró méretű agrárvállalkozás üzemeltetőjeként kiemelt szempontnak tartom a fenntartható és hatékony termelési technológiák, valamint a Rövid Ellátási Lánc (REL) alkalmazását. 

A megalakulása óta, tehát 2013. március 28-tól tagja vagyok a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának, ahol vármegyei küldöttként és országos pótküldöttként ismertem meg a szervezet működését. 

Szívügyemnek tekintem szülővárosom, Székesfehérvár fejlődését. Ennek jegyében 2015 óta veszek részt egy olyan gazdasági társaság tevékenységében, amely az önkormányzati feladatok ellátására specializálódott. Célom az, hogy aktív közreműködéssel segítsem a város fejlődését. 

2016-ban évtizedek óta együttműködő gazdák körében alapítottuk meg a Székesfehérvár és Környéke Gazdakör Egyesületet. Civil tevékenységünk során támogatni kívánjuk az önálló gazdálkodáshoz szükséges szakmai ismeretek fejlesztését, a piacképes termékek előállítását, közös géphasználat előmozdítását, a talaj termőerejének fokozását, a természetes környezet megóvását, valamint a szakmai és gazdasági érdekek képviseletét. 

A 2016. január 20. és 2023. december 31. közötti időszakban a - Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő - Fejér Vármegyei Békéltető Testületben végzett tevékenységem során a fogyasztók és a vállalkozások közötti mediációt segítettem, hogy a vitás kérdéseket bíróságon kívül, egyszerűen, gyorsan és eredményesen lehessen rendezni. 

2016. szeptemberében a Fejér Vármegyei Gazdakörök Szövetségének alelnökévé választottak a vármegye gazdaköri elnökei. Nagy örömet jelentett, hogy innentől nem csak szülővárosomat, hanem Fejér vármegyét is szolgálhatom. 

2017 óta a NAK Fejér vármegyei szervezetének elnökeként alapvető célom, a hatékony működés, és magas színvonalú szolgáltatás biztosítása a népes tagság számára. Folytatni kívánom elődeim által megkezdett elkötelezett munkát és lobbitevékenységet Fejér megye agráriumának fejlődéséért. Fontosnak tartom a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara meglévő kapcsolatainak ápolását, elmélyítését, és – minél szélesebb körben – újabbak létesítését. 

A Fejér Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság tagjaként fontosnak tartom balesetek megelőzését. Hiszem, hogy csökkenthető azoknak az eseteknek a száma is, amelyek mustgázzal mezőgazdasági gépek kigyulladásával vagy egyéb agrár tevékenységgel kapcsolatosak. 

2019-ben elindítottam a Gazda leszek programot, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára vonzóbbá tegyem az agráriumot. A szektorban tapasztalható munkaerőhiány hosszútávú és minőségi pótlását kívánom ezáltal elősegíteni. Az előadások során felhívom a figyelmet arra, hogy nem csak a pályaválasztás esetén érdemes a magyar agrárumot választani, hanem bevásárlás, munkavállalás, sőt még vállalkozásindítás esetén is. A program sikerének könyvelhető el, hogy az indulást követő 5 év alatt több ezer gyerekhez jutott el. 

A Fejér Vármegyei Önkormányzat által 2020. január 23-án megalapított Fejér Termék Bizottságban azért tevékenykedünk, hogy a "hagyomány, érték, minőség" jegyében segítsük a kiemelkedő értéket előállító vállalkozások tevékenységét. Évente hirdetünk pályázatot és a zsűrizést követően Fejér Termék elismerés átadásáról döntünk, továbbá díjazzuk a Megyekorzó legszebb standját is. 

2021-től mezőgazdaság és erdészet ágazat keretein belül alapvizsga elnökként folytatok oktatáshoz kapcsolódó tevékenységet. 

2022-ben a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ "Fejér vármegye legjobb civil kezdeményezésű programja" elismerésben részesítette a Székesfehérvár és Környéke Gazdakör Egyesület által megvalósított Gazda leszek kezdeményezést. 

2023-ban felkértek egy székesfehérvári sportegyesület vezetésére, ami motivál abban, hogy a szervezet működtetése mellett bevonjak másokat is a rendszeres mozgás világába. Ha a szabadidőm engedi, akkor szívesen futok, túrázok vagy kerékpározok egyéni vagy szervezett keretek között. 

Az agráriumon kívül az IT világa is közel áll hozzám, ezért ezen a területen is vannak elfoglaltságaim. Hasznosnak tartom, hogy mindkét szektorban évtizedet meghaladó tapasztalatot sikerült szereznem, hiszen a precíziós technológiák elterjedésével az agrárium és az informatika elválaszthatatlanul összefonódott. 

Fontosnak tartom, hogy törődjünk embertársainkkal és társadalmi szinten is felelősséget vállaljunk értük, ezért részt veszek véradásokon és évről évre támogatom a Magyarok Kenyere kezdeményezést, a cipősdoboz akciót, valamint a Református Egyházat is. A Fejér Vármegyei Önkormányzat felkérésére csatlakoztam a székesfehérvári Szent Kristóf ház gondozottjainak karácsonyi megajándékozásához, akik szívhez szóló műsort adnak nekünk.  

A tevékenységemmel kapcsolatos további információk a Hírek menüpont alatt találhatóak, a közösségi média felületeim és az egyéb elérhetőségeim pedig a Kapcsolat linkre kattintva érhetőek el.