A Fejér Megyei Helyi Termékek mustráján adták át az adományt

Pénteken a megyeházán adták át a jelképes lisztadományokat a rászoruló gyermekek képviselőinek a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program zárásaként.

A magyarság összetartozását fejezi ki a Magyarok Kenyere nevű országos program, melynek keretében az idén a vártnál is több búzafelajánlás érkezett a megyéből. Míg tavaly 116, addig most 152 gazda ajánlott fel gabonát Fejérben, amelyből 10 ezer 560 kilogramm liszt lett az őrlés után. Ebből 3520 kilónyit Kárpátaljára juttatnak el a szervezők, a többit megyebeli, gyermekgondozással foglalkozó szervek, szervezetek kapják. Mindezt Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke mondta el a lisztadományok jelképes átadása alkalmával. Erre pénteken a Fejér Megyei Helyi Termék Konferencia és Mustrán került sor.

Küzdelmes időszak áll előttünk, amikor eldől, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikája mennyire fogja segíteni a magyar vidék jövőjét – fogalmazott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke pénteken a megyeházán tartott konferencián. A tanácskozás a negyedszer megrendezett, kétnapos Fejér Megyei Termék Konferencia és Mustra keretében zajlott.

Hazánk 2004-ben gyenge eredményt hozó tárgyalások után, hiányos intézményrendszerrel csatlakozott az EU-hoz. A közös agrárpolitika – szelíd erőszakkal – felgyorsította a hazai agrárium átalakítását. Időközben megtanultuk a leckét: az unióban mindenért meg kell küzdeni, határozottan kell képviselni az érdekeinket, semmi nem hullik magától az ölünkbe – folytatta Jakab István.

Magyarország ennek következtében jelentős eredményeket ért el az érdekérvényesítésben. Most azonban elkezdődött az új költségvetés tervezési időszaka. Az ennek kapcsán meghirdetett új közös agrárpolitika elveit, a támogatások változásának mértékét illetően bizonnyal komoly viták lesznek: nem akarjuk, hogy akár egyetlen centtel csökkenjen az EU agrárbüdzséje – jelentette ki a MAGOSZ elnöke.

A konferenciát Simon László kormánymegbízott nyitotta meg, aki szerint termelőnek, fogyasztónak közös érdeke, hogy a mezőgazdasági termékek minél rövidebb idő alatt jussanak el a fogyasztóhoz. A rendezvény pedig jól szolgálja ezt a célt – mondotta.
A mustra ma, azaz szombaton a Jancsárkertben, a székesfehérvári helyi termékpiacon folytatódik. A vásár mellett – mint arról szerdai lapszámunkban már részletesen beszámoltunk – kerek­asztal-beszélgetések, kulturális programok, bemutatók is lesznek.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Forrás: https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2018/09/a-fejer-megyei-helyi-termekek-mustrajan-adtak-at-az-adomanyt