A NAK elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

A NAK elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csökkenti tagjai adminisztrációs terheit: küldöttgyűlésén arról döntött, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz. A rendezvényen elhangzott, a kamara az elmúlt hónapokban – a kormányzattal konstruktívan együttműködve – több mint 300 intézkedést kezdeményezett, hogy enyhítse a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedők járványhelyzet miatti nehézségeit.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2020. szeptember 3-án, Gödöllőn tartotta országos küldöttgyűlését. Mint Győrffy Balázs, a szervezet elnöke (alábbi képen) beszámolt róla, a kamara már a vírushelyzet tavaszi kialakulásakor felmérést készített tagjai körében, hogy segítse felkészülésüket, illetve hatékony megoldásokat kínáljon számukra. A köztestület a visszajelzéseket is figyelembe véve folyamatosan dolgozta ki javaslatait az ágazatot érintően: összességében több mint 300 javaslatot, észrevételt juttatott el a kormányzat részére, ezek nagy részéből konkrét eredmény, intézkedés született. Ezen intézkedések nélkül az ágazat sokkal rosszabb állapotban vészelte volna át a járvány első szakaszát.

A küldöttgyűlés (alábbi képen) szeptember 3-án úgy döntött, hogy megszünteti a – számos tag által korábban kifogásolt, bonyolultabb rendszerű – tagdíj-önbevallást, és a tagok számára a kamara állapítja meg a tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. A megállapított tagdíjról a NAK internetes portáljának e-Iroda felületén kapnak tájékoztatást a tagok. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak a jövőben csak akkor kell foglalkoznia a tagdíjbevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni. A küldöttgyűlés döntött továbbá arról, hogy az induló vállalkozásokat segíti azzal, hogy esetükben nem csupán az első, hanem az első két évben fix a tagdíj mértéke.

Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, így helyettük ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását vagy korrekcióját. A tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e felett van szükség könyvvizsgáló bevonására. Termelői szervezetre és termelői csoportra vonatkozó kedvezmény igazolás esetében ez az összeghatár 300 millió forint.

(NAK)