Aranykoszorús Gazdaasszony Díjat kapott a Borbás Edit

Aranykoszorús Gazdaasszony Díjat kapott a Borbás Kert vezetője

Aranykoszorús Gazdaasszony Díj kitüntetésben részesítette Borbás Edit családi gazdálkodót, őstermelőt – Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökének javaslatára, és Varga Imre István, a szervezet megyei elnökének kezdeményezésére – az agrártárca vezetője. Az elismerést az ünnep alkalmából adta át Nagy István miniszter.

A Borbás Kert családi gazdaság vezetője a növény- és gyümölcstermesztés területén, elsősorban a jövedelmezőség, a minőség javítása, az új típusú gazdálkodási szerkezet kialakítása, a célszerű vállalkozási forma meghonosítása területén ért el kimagasló eredményeket. Meghatározó szerepe van a „Szedd magad” mozgalom elindításában és fejlesztésében, részt vállal az iskolagyümölcs programból, s adalékmentes gyümölcslevek készítésével segíti a gyerekek és a fiatalok egészséges életmódra nevelését. A NAK megyei elnöke szerint – aki elsők között gratulált a kitüntetettnek – Borbás Edit példaértékű és professzionális munkát végez. Nemcsak a szakmai tevékenysége elismerésre méltó, hanem az is, hogy stabil munkahelyek teremtésével járul hozzá a falusi lakosság foglalkoztatásához.

Az aranykoszorús gazdaasszony neve nem ismeretlen a gyümölcskedvelők előtt, mivel friss, minőségi termékei ott vannak az árusítóhelyeken, a piaci standokon, eljutnak az iskolákba, s a gazdaság adományaként az idősek otthonába, a szociális intézményekbe.

Edit asszonyt már tizenévesen rabul ejtette a gazdálkodás, mint mondja, szinte gyerekként beleszeretett a föld illatába. Ezért aztán természetes, hogy már alig húszévesen kivette a részét a nővére bérelt földjének műveléséből.

Az ügyes, szorgalmas fia­talasszony munkájára felfigyelt a szomszédos birtokon gazdálkodó Simon Laci bácsi. Nyaranta elsősorban az értékesítésnél foglalkoztatta, de Edit sok mindent megtanult tőle a gyümölcsfák gondozásából is. S amikor apósa kárpótlási jeggyel hat hektár földet vásárolt, bekapcsolódott az ottani munkákba. Szívós konoksággal igyekezett mindent megtanulni, amit a földről, a mezőgazdasági munkákról tudni lehetett. S talán ennek is köszönhető, hogy aki megismerte a munkáját, igyekezett segíteni neki. Ma is hálával gondol Dankó Józsefre, aki a biotermesztés titkaival ismertette meg, vagy Buzsik József­re, aki számtalan jó tanáccsal látta el.

Egy idő után a Fejér megyei birtokot egy balatoni földterület művelésével váltotta fel, de miután kiderült, hogy a távolság miatt nem egyszerű az ottani munka, Székesfehérváron vásárolt, illetve bérelt a család földet, ahol sárga- és őszibarackot, almát, cseresznyét, szamócát termelt. Egyre nagyobb sikerrel. Látva Edit szakértelmét, a Gárdony környékén gazdálkodó Remsei János felajánlotta, dolgozzanak közösen. Együtt fejlesztették a gazda meglevő hűtőházát, újították fel a tárolókat. A gazdaasszony akkoriban kezdte működtetni a mobil gyümölcslégyártó gépsort, amely még ma is készíti az adalékmentes, egészséges innivalókat.

A Borbás Kert ma már 80 hektárt művel. A munkát 12 állandó alkalmazott, a kampánymunkák idején pedig idénymunkások segítik. Edit asszony bízik benne, hogy a családtagok is mind inkább bekapcsolódnak majd a tennivalókba, mert az idén már a gyerekei, a keresztfia és a veje is kivette részét a munkából, s jó hátteret biztosít a gazdálkodáshoz most is, mint 36 éve midig, a férje. Szükség is van a család tevékeny támogatására, mert ahogy annak idején az ifjú Edit konok szívóssággal sajátította el a gazdálkodás tudományát, most olyan elszántan dolgozik a családi gazdaság fejlesztésén.

Tele van ötletekkel, tervekkel. Bővíteni akarja a biogazdálkodással művelt területet, s fejleszteni a munka technikai hátterét. Már szerelik azt az univerzális gyümölcsválogató gépsort, amely a cseresznyétől az almáig valamennyi gyümölcs válogatására alkalmas lesz. Tervezi a napelemes rendszer bővítését, továbbá új szolgálati lakások építését és a meglevők felújítását. A kérdésre, hogy minek köszönheti a sikereit, Edit asszony azt mondja, az Istenbe vetett hitének, a munka iránti alázatnak és a szorgalomnak. S gyorsan hozzáteszi: az agrárkamarának is, mert a szervezet sokat tett és tesz azért, hogy az őstermelőket megismerjék a fogyasztók. S a Borbás Kert egyre népesebb vásárlótáborának, s ösztönzésének is része van abban, hogy mindig többre, jobbra törekszik. A kitüntetés pedig megerősítette abban, hogy folytassa a megkezdett utat.

Forrás: https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/aranykoszorus-gazdaasszony-dij-a-borbas-kert-vezetojenek-5217722/

2021.09.09.