Búzaösszeöntés – Magyarok Kenyere

Szombaton tartották városunkban azt a Búzaösszeöntési ünnepséget, amivel kezdetét vette az idei Magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági akció. Ennek célja, hogy lisztet és kenyeret juttassanak el minden rászorulónak.

Évek óta egyre népszerűbb a Magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági kezdeményezés, melynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A Fejér megyei gazdák adományainak jelképes átadására idén városunkban, a Bartók színházban került sor szombaton délután.

Az ünnepségnek dr. Dorkota Lajos, Dunaújváros és Fejér megye díszpolgára volt a fővédnöke, és a programon részt vett többek közt dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, Cserna Gábor, városunk polgármestere, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke és Varga Imre, a Fejér Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke is.

A köszöntést Varga Imre kezdte, aki elmondta, ilyenkor az aratás kezdetén elindulnak a kamionok és összegyűjtik a gazdák adományait. Idén Fejér megyében 205 gazdától érkezett a tetemes mennyiségű búza, amit több szervezeten keresztül juttatnak el a hazai és a határon túli gyerekeknek, rászorulóknak. Így ez a rengeteg liszt és a kenyér többek közt Böjte Csaba alapítványa, és a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el a megfelelő helyekre.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke kiemelte, hatalmas köszönet jár mindazoknak, akik vállalták, az adományok összegyűjtését és adományaikkal segítik a rászorulókat, ezzel is segítve a jótékonysági akciót. Mint mondta, a Magyarok kenyere program célja, hogy bárhol is legyenek, minden magyarnak legyen kenyér az asztalán. Szerencsére egyre többen csatlakoznak hozzájuk és érzik, hogy segíteniük kell azoknak, akiknek szüksége van rá, legyenek akár a határon innen, vagy a határon túl.

Forrás: dunaujvaros.com