Egyszerre kellett megküzdenie az egységes kérelmekkel és a járvánnyal a NAK falugazdászainak

A ragyogó sárga repcetáblák nagy felbontású műholdas fotók nélkül is jól elkülönülnek virágzás idején a környező földterületektől Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Május 15-én letelt az idei egységes kérelmek szankciómentes benyújtásának határideje. Április 6. óta a gazdák 113 446 darab támogatásigénylést adtak be országszerte, mindezt úgy, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak a nagy roham idején is be kellett tartani a járványügyi helyzet miatt előírt higiénés szabályokat. A kettős küzdelemben derekasan helytálltak a falugazdászok.

A termőföldek tulajdonosai, illetve bérlői minden tavasszal benyújtják az egységes kérelmeket. A határidő május 15. napja volt és ezen nem változtatott a szokásostól eltérő, vírussal és kijárási korlátozással érkező tavasz. Az irodákat az előírásoknak megfelelően alakították át, egyúttal a helyiségekben biztosították a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket. A kamara kezdeményezésére megszületett jogszabály-változásnak köszönhetően egyszerűsödött az ügyintézési folyamat, így lehetővé vált, hogy a kérelmek beadása döntően telefonon keresztül is megtörténhessen. Ezzel egy olyan rugalmas rendszer alakult ki, hogy személyes egyeztetésre csak indokolt esetben volt szükség.

A leadott kérelmeket június 2-ig lehet módosítani szükség esetén adatváltozás miatt, és persze ebben is segítenek a falugazdászok, de csak a korábban bevezetett eljárási és szigorú ügyfélfogadási rend alapján. A június 3. és június 9. között jelzett változtatási igény már az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentésével jár, ezzel is ösztönözve a tulajdonosokat, illetve bérlőket az ügyek mielőbbi lezárására. Van ezalól egy kivétel, a közvetlen állatalapú kérelmek, melyek 2020. május 15. után csak szankció mellett módosíthatók, türelmi időszak nincs.

Komolyan csökkenhet az összeg, ha késve adjuk be a kérelmet
A késések tehát komoly anyagi veszteséget is jelenthetnek. Annak a gazdálkodónak, aki május 18. és június 9. között nyújtja be egységes kérelmét a MÁK-hoz, már munkanaponként 1 százalékkal csökken az elfogadott támogatási összege. Június 10-től sem a már beadott kérelem módosításra, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség, csak pontosításra.

Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke kérdésünkre elmondta: – A gazdálkodóknak a kérelmüket a valós művelés szerint kellett benyújtaniuk. Előfordulhat, hogy a tulajdonviszony és a tényleges használat eltér. Ebben az esetben a gazdálkodónak kell rendezni a helyzetet az illetékes Kormányhivatal Földhivatali Főosztályán. A kérelmezés alapja a valós használat, de a jogszerű földhasználat szabályainak is meg kell felelni. A támogatást igénylőknek az egységes kérelemfelületen pontosan meg kellett adni a használatukban álló földterületeket. Grafikusan kell berajzolni a táblák elhelyezkedését, és a számszerűsített területnagyságot is meg kell adni. A kérelemfelület évről évre egyre pontosabb beazonosítást tesz szükségessé, idén a berajzolt terület nagysága és a számszerűsített terület között 0,1 hektárnál kisebb eltérést engedett a program, és csökkent a szomszédos igénylők egymásra rajzolásának toleranciája is.

Alkalmazás is segíti a gazdákat
Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy az egyre pontosabb terület-beazonosítást az erre kifejlesztett applikáció teszi lehetővé. A tapasztalat azt mutatta, hogy a felület az egész kérelmezési időszakban gyorsan, akadozásoktól mentesen, jól működött. Az alkalmazás bekapcsolható fedvényként tartalmazza az ingatlan-nyilvántartás térképi hátterét, a nagy felbontású ortofotó-háttér pedig az idei felületen friss, előző évi felvételeken alapul. Ezeken a képeken már 1-2 méter széles elszántás, elművelés is jól látható.

Varga Imre István szerint senkinek sem okozhatott gondot a földterületek beazonosítása a rendszerben, ugyanakkor, ha valaki ennek ellenére úgy érzi, hogy a benyújtott kérelem hibás, mielőbb jelezze a falugazdászának, és kérje a személyes konzultáció lehetőségét.

A gazdálkodók többsége a falugazdászok közreműködésével nyújtja be az egységes kérelmet, így volt ez ebben az évben is. Május 15-ig 5835 darab kérelmemből 4287 volt olyan, amit a falugazdászok adtak be.

A maradék másfél ezer megyei gazdálkodó élt azzal a lehetőségével, hogy saját ügyfélkapus hozzáféréssel használja a kérelemfelületet, akár az igénylés benyújtására, akár csak az űrlapok megtekintésére. Talán változik ez a szám, ugyanis a kamara oktatóvideókkal is segíti a gazdákat, hogy ne legyen olyan nehézkes a kérelmek benyújtása.

Kép: A ragyogó sárga repcetáblák nagy felbontású műholdas fotók nélkül is jól elkülönülnek virágzás idején a környező földterületektől
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Forrás: FEOL

2020.05.26.