Februártól elindul az új Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer

Nemzeti Agrárgzdasági Kamara

A gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszer néven új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.

A biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző új eszköz az időjárási káresemények kezelése mellett a mezőgazdasági termelőnek nem felróható olyan kockázatokból fakadó jövedelemcsökkenés enyhítésére nyújthat segítséget, mint például az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, jelentős értékesítési lehetőségek elvesztése, a devizaárfolyamok változása vagy éppen a termelés során felmerülő költségek növekedése.

Az elektronikusan benyújtott csatlakozási kérelmeket 2021. február 1-től február 28-ig fogadja a krízisbiztosítási szerv, vagyis a Magyar Államkincstár. A csatlakozó gazdálkodók a megművelt földterületük és az állatállományuk alapján megállapított kedvezményes hozzájárulási díj megfizetésével egy kölcsönös kockázatkezelési alap kedvezményezettjei lesznek.

A kockázatkezelési alapból a termelő automatikus krízisbiztosítási kompenzációra tarthat igényt, ha jövedelme 30 százalékot meghaladó mértékben esik vissza az előző három év átlagos jövedelméhez képest. Az átlagos jövedelem megállapításához csatlakozáskor a termelőnek az előző három év gazdálkodási adatait kell megadnia A termelő jövedelemkiesésének legfeljebb 69,9 százaléka kompenzálható.

Bővebben itt.

(NAK/Mátyus Kornél)

Forrás: https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/102989-februartol-elindul-az-uj-mezogazdasagi-krizisbiztositasi-rendszer