Felavatták a beporzók rétjét

Felavatták a beporzók rétjét

Egész napos ismeretterjesztő, szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket vasárnap a Sóstón a Beporzók és Méhek Napján. Délután igazi tavaszi időben avatták fel a természetvédelmi területen a Beporzók rétjét, ahol egy méhészeti emlékhelyet is kialakítottak.

A Sóstó Vadvédelmi Központban már délelőtt gyülekeztek a mézlovagok, a Zöld tanyán pedig egész nap mézvásárlási és -kóstolási lehetőség, gyermekjátékok, méhecskés fotózás és méhészeti eszközök bemutatója várta az érdeklődőket.

Nagy nap ez a mai a mézlovagrend életében, hogy a Sóstón köszönthetjük a lovagokat és a mézfogyasztókat, továbbá megemlékezhetünk a Beporzók rétjén a már nem élő méhészekre – mondta Lódi József a Szent István Mézlovagrend nagymestere. „Olyan emlékhelyet avathattunk fel, ahol a több évtizednyi kitartó munkával dolgozó szakemberekre is megemlékezhetünk, akik a méhészet jövőjéért nagyon sokat tettek.”

Mészáros Attila alpolgármester arról beszélt, hogy Fehérváron nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a Sóstót siekrült megmenteni az utókornak. Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban indult az a program, amivel a természetvédelmi területet meg lehetett menteni. Az egyik fő célunk volt, hogy a környezeti nevelésre nagy hangsúlyt tudjunk fektetni, amibe a méz készítésének folyamata is beletartozik – mondta.

A magyar agráriumban kiemelkedő szerepe van a méhészetnek, hiszen a magyar méz világszinten ismert termék – emelte ki Varga Imre István a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér vármegyei elnöke. „Nem csak az adottságaink megfelelőek ehhez, hanem a szakembereink megfelelő tudása, tapasztalata is szükséges. Ebben pedig a Szent István Mézlovagrendnek is nagy szerepe van.”

Forrás: https://www.szekesfehervar.hu/beporzok-es-mehek-napja-vasarnap-a-soston-1

2023.04.16.