Gazdafórum a megújuló agrártámogatásokról

Gazdafórum a megújuló agrártámogatásokról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tartott szakmai fórumot pénteken délután, amelyen a Fejér vármegyei gazdálkodók tájékoztatást kaptak arról is, mit tartogat számukra a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve.

Varga Imre István, a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér vármegye elnöke köszöntötte a szép számban megjelent gazdákat, és ahogy mondta, néhány évvel korábban még elképzelhetetlen lett volna, hogy ennyien vegyenek rész egy hasonló összejövetelen.

Okosan és zölden az agráriumban címmel tartott előadást Léstyán Ákos Smart üzletág vezető és Tóth Tamás, az Albacomp csoport napelem üzletágvezetője. A 2022-ben elszabadult energiaárak következményeit mindenki megérezte, ebből a gazdák sem maradtak ki. A hatékony termelés egyik alapja, felismerni az energiafelhasználás módszerének megváltoztatása és az innovatív gondolkodás. mint kiderült, előreláthatóan a földgázzal és a kőolajjal szemben az elektromos áram ára az elkövetkező 15-20 évben normalizálódik, de sohasem lesz már olyan kedvező, mint 2022 előtt volt.

Sztahura Erzsébet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vezető Mezőgazdasági Szakértője, a közös agrárpolitika elkövetkező változásairól beszélt. Legfőképpen a kifizetésének változásait, feltételeit említette, amelyek teljesítéséért cserébe, a gazdálkodók támogatásra jogosultak lesznek. A kötelező elemek mellett szóba került az újraelosztó támogatás és az Agrár-ökológiai Program is, amely évente választható, önkéntes, és a teljes üzemi területre igényelhető. A Területalapú támogatások továbbra is garantálják majd a gazdálkodók biztos alap jövedelmét. Az összeg a korábbihoz hasonlóan alakul, hektáronként 147 euró körül várható.

A közös agrárpolitika 2023-2027, minden idők legnagyobb támogatásának ígérkezik  a magyar gazdák számára. A KAP II. pilléres intézkedéseiről részletes ismertetést Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökétől kaptak a hallgatók majd tehették fel kérdéseiket az elhangzottakkal kapcsolatban.

Forrás: https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2023/03/nagy-erdeklodes-ovezte-a-kap-forumot-sarbogardon

2023.03.03.