Kamaratagok ismerhetik meg a gasztronómia szereplőit

Nemzeti Agrárgzdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) együttműködésével a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség (MNGSZ) országos, szakmai továbbképző road­ show-t szervezett a gasztronómia szerep- lőinek és az iránta érdeklődőknek. A programsorozat 5. alkalommal 2019. szeptember 17-én, Székesfehérváron a Diófa étteremben került megrendezésre. A szakmai konferencia azon a gondolatmeneten és szemléletformáláson alapult, hogy a 21. század elvárásainak megfelelve, hagyományokat őrző, modern
gasztronómiát hogyan lehet megalkotni – foglalta össze Krivács András, az MNGSZ elnöke.

A színvonalas szakmai előadásokon keresztül tisztázásra kerültek azok a tényezők és összefüggések, amik a vidéki hagyományos gasztronómia megújításában játszanak fontos szerepet, mint például az élménycentrikusság, a szakértelem, a minőségi helyi alapanyagok, az új technológiák felhasználása – ezekre az MNGSZ alelnökei, Barabás Zoltán, Hajcsunk Tibor és Mayer Gyula hívták fel az érdeklődők figyelmét.

Varga Imre István, a NAK Fejér megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy az alapanyag-előállításban nagy potenciállal bír az országunk, ezt a kamara 400 ezres taglétszáma is bizonyítja, amelyből Fejér megyében 12 ezren tevékenykednek a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. Kiemelte, hogy a kamara fő célkitűzéseinek egyike a hazai alapanyagok hazai gasztronómiában való felhasználásának ösztönzése. Előadásában kitért arra, hogy a köztestületnek kiemelt feladata a naprakész  információszolgáltatás, aminek egyik csatornája az ilyen és ehhez hasonló szakmai rendezvények.

A szakmai találkozó konklúziója volt, hogy a kereslet-kínálat oldalnak, valamint a jogalkotói oldalnak több és hatékonyabb kommunikációs platformokra lenne szüksége „a termőföldtől egészen az asztalig” lefedve minden szereplőt, hogy a gasztronómiai láncolat nehézségei, mint a szakképzés, alapanyag-szükséglet, jogszabályi ismeretszerzés a lehető legcélravezetőbben oldódjanak meg. Több információért látogasson el a gasztronómiai szövetség honlapjára (www.mngsz.hu).

Forrás: NAKlap 2019. október, 18. oldal

2019.09.17.