Köszönet jár a gazdáknak

Gazdafórumot tartottak Csákváron, ahol többek között beszámoltak a Nemzeti Agrárkamara fejlesztéseiről és köszönetet is mondtak a gazdáknak.

Az eseményen megjelent Tessely Zoltán Fejér megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke, valamint Illés Szabolcs, Csákvár város polgármestere.

Az eseményen elsőként a kamara elnöke számolt be arról, milyen fejlesztések, változások történtek a szervezetnél a gazdák érdekeit szem előtt tartva, illetve mindennapos munkájukat segítve. Ilyen volt például a Sárbogárdon megnyílt, új szolgáltató központ, ahol elérhető a kamara összes szolgáltatása. Varga Imre azt is kiemelte, fontos visszajelzés volt számukra az, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei küldött-választását 2017-ben.

Tessely Zoltán elmondta:

„2010 óta évről évre erősödik a mezőgazdaság. Az előző évhez képest a fejlődés 16,8 százalékos volt, így az ágazat termelékenysége elérte a 2619 milliárd forintot, miközben a mezőgazdaságban 50 ezer, az élelmiszeriparban pedig 21 ezer új munkahely jött létre. Az agrárexport 2010-hez képest egyharmaddal emelkedett, a növénytermesztés 63 százalékkal, az állattenyésztés pedig 40 százalékkal nőtt. Az eredményekért köszönet jár az agráriumban dolgozó közel félmillió embernek.”

A földművelődésügyi államtitkár kiemelte, a gazdákkal szövetségben kormányoznak immár 8 éve, és ez idő alatt olyan agrárbékét sikerült kialakítani, ami az elért fejlődés alapját képezi. A kormányzati teljesítmény azonban mindig a társadalmi teljesítményen alapszik. A magyar agrárgazdaság jelenleg Európában a legdinamikusabban fejlődő, amihez természetesen kellettek a források: az elmúlt nyolc évben 50 milliárdról több, mint 100 milliárdra nőtt az agráriumra fordított hazai forrás nagysága és agrárdiplomácia siker, hogy 2018-ban több, mit 1300 milliárd forint uniós támogatás kerül még kifizetésre.

Fotó: szervezők
Forrás: https://www.feol.hu/vezeto-hirek/2018/02/mezogazdasag-termeles-tessely-zoltan-bitay-marton-varga-imre-istvan-illes-szabolcs-csakvarfeol.hu

2018.02.15.