Részletes tájékoztató a családi gazdaságok reformjáról

Elfogadták az őstermelői, a családi gazdasági rendszer, az agráradózás reformját

A NAK külön internetes oldalon is összefoglalja az új jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókat. Itt részletesen megismerhető a szabályozás, ki-ki aszerint is tájékoztatást kaphat, hogy jelenleg melyik kategóriába tartozik. Az aloldalon elérhető egy adózási kalkulátor, megismerhetőek a jövőbeni működési formák, illetve az is, hogy az év végéig kinek milyen teendője van a változásokkal kapcsolatban.

További részletek:
A kamarai internetes portál családi gazdaságok reformjával kapcsolatos átfogó, tájékoztató oldala (www.nak.hu/csg) számos lényeges információt tartalmaz, melyek a megújuló gazdasági környezetben való pontos tájékozódást segítik elő. A www.nak.hu/csg oldalon található interaktív ikonsorból elérhetőek a különböző gazdálkodói formák szerinti „kisokosok”, bemutató videók, továbbá őstermelői adózási kalkulátor, az új szabályozást bemutató kiadvány, egy gyakori kérdések aloldal és egy blokk a téma aktuális híreivel.

Rögtön a főoldali kiválasztási ábra alatt található a reform összefoglaló tájékoztató videója (https://youtu.be/lb46JvQ71Z0), az alatta lévő kilencoldalas, letölthető általános kisokos rávilágít a reform előzményeire és bemutatja a változásokat. Az weboldal eleme a minden aloldal alján megjelenő Hírek blokk, ahol könnyedén elérhetőek az aktuális információk. A híreken kívül minden aloldal szélén megtalálható az Őstermelői adózási kalkulátor, mellyel mindössze négy adat megadásával megbecsülhető a várható adókötelezettség. Ha az érdeklődő elakadna a kalkulátor használatában, egy letölthető használati útmutató is segítségére van. A kalkulátor alatt lehetőség van letölteni (https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/3553-csaladi-gazdasagok-reformja-tajekoztato-kiadvany-a-csaladi-gazdasagokrol-szolo-torvenyrol) a családi gazdaságok reformjáról szóló összefoglaló kiadványt, ami teljes körű tájékoztatást ad a 2021. január 1-jétől hatályba lépő törvényről. Szintén a portál jobb oldalán található a „Gyakran ismételt kérdések” fül, ami az általánosan felmerülő kérdésekre ad választ.

Az őstermelők aloldalon (https://www.nak.hu/csg/ostermelo) található külön az őstermelőkre vonatkozó tájékoztató videó (https://youtu.be/R5WHnDDbhiw), alatta pedig letölthető az őstermelői kisokos.
Az őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) (https://www.nak.hu/csg/ocsg) aloldalon az érintetteknek szóló tájékoztató videó látható (https://youtu.be/MBwt8DPOONY), valamint egy hozzá tartozó, letölthető kisokos.
A családi mezőgazdasági társaságok (CSMT) aloldalon egy az új formát bemutató összefoglaló videó található (https://youtu.be/ukrb2_GTjNI), illetve egy kapcsolódó kisokos.

Mindemellett a NAK ügyfélszolgálata minden kérdésben áll az érdeklődők rendelkezésére, az ugyfelszolgalat@nak.hu e-mail címen.

(NAK/Pécsek I.)

Forrás: https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/102928-reszletes-tajekoztato-a-csaladi-gazdasagok-reformjarol

2020.12.23.