Sajtótájékoztató: JÉGER eredmények, oklevél átadás

Sajtótájékoztató: JÉGER eredmények, oklevél átadás

Az országos jégkármérséklő rendszer Fejér megyei tapasztalatairól számoltam be, majd pedig átadtam az oklevelet a generátorkezelői verseny első helyezettjének.

Az országos jégkármérséklő rendszer szeptember végén zárult védekezési időszakának tapasztalatait összegezte Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke, szerdán, Székesfehérváron. Az eseményen átadták a Fejér megye legjobb generátor-kezelőjének járó oklevelet is, amelyet Rácz Csaba kapott Sárkesziről.

Hazánk agrárgazdaságát jelentősen befolyásolják a természeti kockázatok, így az aszály, a belvíz, az árvíz, a vihar a jégeső vagy a fagy.

„A jégkárok elleni védekezés évekig húzódó, jégverés alkalmával mindig vissza-visszatérő téma volt. Mindannyiunk érdeke volt, hogy megvalósuljon a teljes országos lefedettséget biztosító jégkármérséklő-rendszer, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített elő és üzemeltet 2018. május 1-je óta.

Büszkén mondhatjuk, hogy az országos jégkármérséklő-rendszer első évében beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Az elmúlt évek időjárását elemezve döntést hoztunk, hogy az országos jégkármérséklő-rendszer védekezési időszakának kezdetét idén május 1-jéről április 15-re előrehozzuk, ugyanis napjainkban már április második felében is számítani lehet heves, akár jégesővel kísért zivatarok kialakulására.” – hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

„Miután a jégkármérséklő-rendszer első évében, azaz 2018-ban az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasz végének és nyarának voltunk elszenvedői, így Fejér megyében 58 napon adtunk ki a generátorkezelőknek riasztást.” – tette hozzá Varga Imre István.

„Ezt követően idén jóval nyugodtabb évre számíthattunk, azonban a természet erre rácáfolt. Nyár elején meglehetősen sokszor hallottunk az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokról Európa szerte. Hazánkban is többször tapasztalatuk az ország több területén kialakult heves viharokat, felhőszakadást és zivatarokat is, amelyek viharos, néhol orkán erejű széllel, viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékkal és jéggel érkeztek.

Időjárás szempontjából nagyon ritka a két egyforma év. A zivataros napok számának tekintetében hasonló, a zivatarok kialakulásának szempontjából viszont teljesen eltérő két évet tudhatunk magunk mögött a jégkármérséklő-rendszer működtetésének első két évében.

A tavaszi és a nyári zivatarokat elkülöníthetjük lokálisan kialakuló és frontrendszerekkel érkező zivatarokra. Ezek közül tavaly a lokálisan kialakuló zivatarok domináltak, többször fordultak elő a korábbi évekhez képest. Mindennek meteorológiai hátterében az állt, hogy a csapadékot okozó képződmények távol maradtak hazánk térségéből. Az ilyen típusú zivatarok viszonylag rövid idő alatt alakulnak ki és nagy mennyiségű csapadékot okoznak egy egy adott területen.

Ezzel ellentétben 2019-ben, a jégkármérséklő-rendszer védekezési időszakában a zivatarok kialakulása a határainkon túlról érkező frontok hoz volt köthető, amelyek orkán erejű széllel, viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékkal érkeztek.” – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

Idén tehát a tavalyi évhez hasonlóan többször is megtapasztalhattuk a szélsőséges időjárási viszonyokat, heves zivatarokat. A jégkármérséklő-rendszerben,

2019-ben, a védekezést végző generátorkezelők az április közepétől szeptember végéig tartó 169 napos védekezési szezonban országos szinten 101 napon kaptak riasztást – tehát átlagosan minden héten négy napon.

„Az országos jégkármérséklő-rendszer második üzemelési évében a gazdálkodók 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének.

A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben 13% alatt maradt, míg a 2015-17-es átlag 32% felett volt. Így a statisztikák szerint a jégkármérséklő-rendszer használata nélküli utolsó 3 év átlagához viszonyítva több mint 60 százalékkal csökkent.

A jégkármérséklő-rendszer használatával tehát mérsékeltük a kialakuló jégszemek méretét, ezáltal preventív módon csökkenteni tudtuk a károkat. A rendszer működtetésével több milliárd forintnyi kárt előztünk meg, csak a mezőgazdaságban, ehhez jön még az ingóságokban és ingatlanokban megóvott értékek is.

A védekezési szezon lezárultával megkezdtük az eszközök karbantartását, javítását és készülünk a következő szezonra. Mindemellett bízunk benne, hogy most már tényleg egy nyugodtabb esztendőnek nézünk elébe.” – zárta gondolatait Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.

Az eseményen Varga Imre István átadta a Fejér megye legjobb generátor-kezelőjének járó oklevelet is, amelyet Rácz Csaba kapott Sárkesziről. Rácz Csaba a riasztásra mindig időben jelzett vissza, a hatóanyag felhasználás és karbantartás optimális volt.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy december 5-én, csütörtökön 10 és 15:30 óra között Gazdafórumra várják az érdeklődőket Tácon, az Ady Endre utca 5. szám alatt található Vénusz Panzió Étterembe,

ahol szó lesz többek között a permetezőgépek felülvizsgálatának részleteiről, az agrár,- és vidékfejlesztési támogatások aktuális kérdéseiről, a sertéspestisről és szaktanácsadást is tartanak.

Részletek: https://www.szekesfehervar.hu/fejer-megyeben-is-jol-vizsgazott-az-orszagos-jegkarmerseklo-rendszer