Soponyai Vadgasztronómiai Fesztivál

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg hazánk egyik legnépszerűbb tematikus gasztronómiai rendezvényét, a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált a VADEX soponyai Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központjában. Az idei évben a Fejér Megyei Önkormányzat társrendezésében, megyénk termékeit és értékeit bemutató vásárral, a Megyekorzóval valamint a Hungarikum és a MintaKINCStár játékparkjával várta a látogatókat.

A soponyai Ökocentrumban szeptember 1-jén a XII. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál fénypontja a vaddisznó, szarvas, őz és muflon kategóriában megrendezendő főzőverseny volt. A reggeli órákban az Abai Sárvíz Fúvószenekar várta a helyszínre érkezőket, őket 8.30 órakor a HM Helyőrségi Zenekar térzenéje váltotta, amely produkcióban a Löfan mazsorettcsoport működött közre. A gólyalábas szakácsok interaktív közönségjátéka és a lovagrendek felvonulása után 10 órakor kezdődött az ünnepélyes megnyitó, ahol a Vadex Zrt. vezérigazgatója, Majoros Gábor gondolatai után a társrendező Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a fesztivál vendégeit, és beszélt a helyszínen rendezett Megyekorzó kapcsán a termelői piacok fontosságáról.

A Megyekorzón, tizenkilenc standon mutatkoztak be Fejér megye termelői és kézművesei. A standokat dr. Kovács Zoltán, Fejér megye jegyzője, Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke és Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere zsűrizték. A verseny eredményeit a nagyközönség előtt délután hirdették ki a színpadon a zsűritagok és adták át a díjakat a helyezetteknek.

A győztes a Sárkeresztúri Hangyák Termelő és Értékesítő Szociális Szövetkezet fonott áru, vesszőkosár, levendulás, olajtök és varrodai termékeket árusító standja lett. II. helyezett a Nagylóki Szociális Szövetkezet lett, amely őrölt fűszerpaprikát kínált.

III. helyezést a székesfehérvári termelő, Takács Györgyné nyerte el, akinek a standja saját termelésű, házi készítésű savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, paprikakrémek, zöldségkrémek árusításával színesíti a Megyekorzót. A sukorói Bakó Csaba-Fekete Krisztina kerámiáit bemutató standját pedig különdíjban részesítette a zsűri.

Fotó: Skobrák Dénes
Forrás: szekesfehervar.hu