Szigorodott a parlagfű elleni védekezés szabályozása

Széles összefogás segíti a gazdákat Fejér megyében

A hatályos jogi szabályozás értelmében (221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet) a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

Június 5-étől jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása: ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30 százalékot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet.

Kiemelten kérjük tagjainkat és minden gazdát, hogy a szankcionálás elkerülése érdekében kiemelten figyeljék tábláikat, hiszen a rendelet módosítás miatt a szankció mellett a normál, beállott tőszámú állományban bekövetkezett parlagfű fertőzöttség miatt felszámolhatják az állományt.

Bővebben: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/bekes/hirek/valtozott-a-parlagfu-elleni-vedekezes-szabalyozasa-kuszobon-a-hatarszemle

(NAK/Balázs Viktor)

Forrás: http://nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/kornyezetgazdalkodas/103639-szigorodott-a-parlagfu-elleni-vedekezes-szabalyozasa-kuszobon-a-hatarszemle

2021.07.27.